hur_man_kommer_tillbaka_efter_semestern-hemsida
Artiklar

Hur du kommer tillbaka efter semestern

Din önskan om hur man kommer tillbaka efter semestern och verkligheten har nog inte så mycket gemensamt. Du har precis kommit hem från en välbehövlig semester och nu är det dags att komma tillbaks till jobbet.

Låt inte arbetshögen överväldiga dig. Ta därför en kort paus och ge dig själv lite beröm. Att du faktiskt tog semester kommer att gynna både dig, ditt företag och eventuella anställda.

När du jobbar för hårt – eller överarbetar – så riskerar du att tappa den kreativa förmågan. Som företagare är kreativiteten en av drivkrafterna i din verksamhet. Genom att ta semester har du tagit en paus från de långa arbetsdagarna och skapat möjligheten för nya produktiva idéer.

Hjälp dina anställda att ta en paus
Din semester kommer att öka din energi- och produktivitetsnivå – som förmodligen kommer att fortsätta i ett par veckor eller till och med månader. Om du har anställda, se till att dom utnyttjar sina semesterdagar, även om vissa saker inte blev klara före sommaren. Genom att se till att dina anställda tar sin semester, så vet de att du uppskattar dem och vill att även de ska vila upp sig. Personalen kommer då tillbaks till arbetet nyladdade och redo att köra full fart framåt igen.

Undvik stress efter semestern
Många av oss förväntar sig att sitta ner vid våra skrivbord efter ledigheten med stor energi och återställd kreativitet. Men det som oftast händer är att vi lägger flera timmar (ibland dagar) på att gå igenom en mängd e-postmeddelanden istället för att komma igång med arbetsuppgifterna.

Du måste förbereda dig så att ingen hög väntar på dig när du kommer tillbaka. När du väl har gjort processen en gång så sker det automatiskt inför varje semester.

Hur ska man då undvika stressen efter semestern och behålla sin utvilade energi?

Planera aktivt inför din jobbstart
De flesta människor fokuserar mycket på att bli organiserade inför semestern. Undvik stress genom att behandla jobbstarten på samma sätt – genom att planera i förväg.

Maxa inte semestern genom att komma hem en söndagskväll, utan kom gärna hem några dagar innan jobbstart. Du behöver tid att packa upp, köpa matvaror och lugnt gå igenom viss e-post och därmed minska stressen den första dagen tillbaka på kontoret.

Kom gradvis tillbaka till jobbet
Kom inte tillbaka till kontoret efter en semester utan en handlingsplan – om du inte vill bli överkörd. Istället för att komma in på kontoret och försöka ta hand om allt på en gång, gör lite i taget. Ta tid att läsa och svara på e-post. Försök att skjuta upp så mycket som möjligt tills nästa dag eller eftermiddag för att skapa utrymme. Vårda den tid du som du har lagt åt dig själv dig, precis som vid ett möte eller en presentation. Det är precis lika nödvändigt – så behandla det så. Skapa någon form av övergångstid. Boka inte något din första dag på kontoret och spärra vissa tider i din kalender. Om det ser ut som att du är tillgänglig kommer folk att boka saker i din kalender.

Frånvaromeddelandet är ett bra försvar
Din auto-reply måste vara okomplicerad, hjälpsam och ärlig – men inte för ärlig. Du rekommenderas att ha kvar frånvaromeddelandet under den första veckan. Dina medarbetare vet att du är tillgänglig men det kommer att bidra till att minska externa förfrågningar, eller att de inte förväntar sig ett omedelbart svar.

Använd energin som du har fått från din ledighet
Innan du åkte på semester så hade du säkert ett par saker som inte blev avbockade på din att göra-lista. Ta reda på hur du kan hantera de uppgifterna nu. Du behöver inte göra det omedelbart, men överväg att planera en dag för ärenden, städa ett skåp, sortera igenom ett arkivskåp eller omorganisera ditt kontor.

Sätt dina nya idéer till handling. Håll ett strategiskt möte med anställda för att prata om en ny försäljningskampanj, eller gå igenom materialet du behöver för en ny produkt. Om du inte tänkte på arbete under din semester kan du upptäcka att idéer kommer lättare nu när du är tillbaka på jobbet. Skriv ner dina tankar – och planera in en tid för att sätta dem till verket.

Nu kör vi!