Artiklar

Vad kännetecknar en bra medarbetare och anställd?

De flesta företag har ett par saker gemensamt. Bland det viktigaste är att de vill kunna rekrytera och behålla de bästa medarbetarna inom sin bransch.

Varje företag – oavsett storlek – gör rekryteringsmisstag. Det är bara så verkligheten är när det gäller att anställa en person. De mest framgångsrika företagen anställer framtida framgångar där personlighet är bland det viktigaste vid rekryteringen. Kandidaten vet givetvis vad arbetsgivaren letar efter och kan berätta varför han eller hon är den mest kvalificerade personen för positionen. Men personen har också klara och tydliga idéer om hur rollen kan utvecklas, där de framtida framgångarna spelar en viktig roll.

Men vad kännetecknar då en bra medarbetare, och hur kan du vara säker på att de människor som du tycker är bra, passar bäst för ditt företag?

Varje företag har sina egna unika behov, men det finns några egenskaper som alla värderar hos bra medarbetare oavsett lön, ålder eller kön och nedan kan du se några av dem.

En bra medarbetare

1. Handlingskraft
Anställ gärna medarbetare som är initiativrika och som är villiga att ta risker. Vissa initiativ kommer att misslyckas, men de kommer även att leda till framgång och självförtroende samtidigt som nya idéer ständigt skapas. Anställda som står stilla i sina befintliga rutiner kommer inte att dra in pengar till företaget; men de handlingskraftiga kommer att göra det.

2. Intelligens
Intelligens är inte allt, men det är definitivt en stark grund för framgång. Det finns många saker som du kan vara flexibel över när du anställer, men intelligens är ett måste. Annars riskerar du som chef att spendera en hel del tid på att kvalitetssäkra, mikrostyra och handskas med onödig stress.

3. Ambition
Medarbetare som ständigt strävar att förbättra sig själva samt att lyckas i sin karriär kommer även att göra så för ditt företag. Ambition är det som gör ett företag innovativt, det är det som skapar kreativa idéer och vad som genererar glädje och öppenhet bland anställda.

4. Självständighet
Anställ en kollega som får jobbet gjort utan att du behöver hålla dem i handen. Som ägare, VD eller chef så har du egna uppgifter som du behöver ta hand om. Du vill inte få 20 frågor från din kollega när du delegerar, utan prestation.

5. Ledarskap
Anlita personen som du ser som en viktig del av ditt företag och som leder kommande medarbetare i företaget. Ledarskap börjar med självförtroende som formas av positiv förstärkning och framgång.

6. Ödmjukhet
De mest eftertraktade personerna visar inte sitt värde genom ord, utan snarare genom sitt arbete. De är ödmjuka, de är inte självupptagna utan är intresserad av andra och tänker på hur de ska kunna uppmuntra och vara till nytta för andra.

7. Optimism
Medarbetare som varje dag kommer till arbetet glada och fulla av energi kommer att prestera mer. De som däremot tänker negativt är personer som riskerar att gå in i väggen när de möter motgångar. Uppriktiga och optimistiska medarbetare skapar en arbetsmiljö som är unik och ger nya idéer – de är glädjespridare.

8. Självförtroende
Självförtroende ger resultat och uppmuntrar medarbetare att ta på sig utmaningar som andra inte vågar. De bästa företagen känner ett mycket stort självförtroende och stolthet i att leverera en väldigt bra produkt eller tjänst. Denna självkänsla ger upphov till en förbättrad kultur och kundförtroende.

9. Ärlighet
En anställd kan ha all talang i världen, men utan integritet och pålitlighet kommer inget stort att uppnås. Om inget annat så vill du ha ärliga och rättvisa människor i din organisation. Annars kommer ditt företag att tappa kunder och möjligen gå i konkurs.

10. Passion
Anställda som är passionerade över sitt jobb är de som aldrig arbetar en dag i sitt liv. Pengar ska och borde vara en drivkraft hos alla individer som du anställer, men se till att de även njuter av själva resan.

Man kan utbilda en anställd i att kunna en produkt eller tjänst, men du kan inte utbilda någon när det gäller integritet, självförtroende och arbetsetik. Ju mindre företaget är desto viktigare är det att rekryteringen blir rätt. Var flexibel när det kommer till bakgrundskraven, men fortsätt att vara fast och krävande vad gäller de personliga egenskaperna.

Vi på Rubino kan hjälpa er att starta och utveckla processerna kring frågorna avseende: Rekrytering, Bemanning, Kundbemötande, Teambuilding och Individuell coaching.

Är det dags för dig att byta upp dig till nästa steg i karriären? Genom jobbcoaching hjälper vi dig att identifiera ditt nästa karriärsteg, kommunicera din unika kompetens och att skapa en marknadsplan fram till drömjobbet.

Kontakta oss på Rubino Rekrytering så kan vi berätta mer.