jobbintervju
Artiklar

Jobbintervju – 8 tips på hur du lyckas

Hur du uppfattas är lika viktigt som vad du säger då ditt beteende säger en hel del om din karaktär. En väldigt stor del av vår kommunikation sker genom vårt kroppsspråk och därför lönar det sig att damma av din ickeverbala kommunikation som en del av intervjuförberedelsen. Varenda rekryteringskonsult kommer att leta och fånga upp dessa signaler för att avgöra om du är personen de är ute efter internt eller externt.

1. Djupt andetag
Att veta hur man ska svara på frågor och att själv förbereda lämpliga motfrågor är viktigt, men hur svaren och frågorna framförs är minst lika viktigt som innehållet i det du säger. När du är nervös finns det risk att du snubblar på orden, mumlar, pratar för fort, eller skjuter in en massa “liksom” i dina meningar.  För att minska risken av detta, rekommenderar vi att du tar ett par långsamma och djupa andetag. Det sänker pulsen och du känner dig lugnare och avslappnad när du sedan ska intervjuas. Öva på detta som en del av förberedelsen inför din jobbintervju så kommer det hjälpa dig att hitta eventuella problem som behöver åtgärdas.

2. Avslappnad röst
Prata gärna med en avslappnad röst, men gå bara inte för långt genom att tala med en entonig röst. En tråkig monoton röst gör att dina svar framstår som alltför inövade och robotaktigt. Detta kan uppfattas som icke-engagerande och kan få dig att låta uttråkad och ointresserad. Memorera gärna dina svar men tänk på att införa pauser och gester.

3. Ögonkontakt
Regelbunden ögonkontakt signalerar ärlighet och förtroende. Men att titta bort eller på golvet tyder på blyghet eller en undergiven framhållning. Det kan även tolkas som oärlighet, där ditt förtroendet står på spel. Regelbunden ögonkontakt är bra, men överdriv det bara inte. Öva detta under din intervjuförberedelse, eftersom en ständig ögonkontakt kan uppfattas som stötande.

4. Le
Genom att le framstår du som mer självsäker och det är självklart och naturligt att människor dras till ett glatt ansikte än det motsatta. Att le hjälper också till att sänka kortisolnivåerna i kroppen som frigörs vid stress, och på så sätt kommer du att känna och framstå som avslappnad.

5. Bra hållning
Håll din kroppshållning avslappnad och balanserad. Visa uppriktighet genom att vara något framåtlutad, men inte så mycket att du gör intrång på rekryteringskonsultens utrymme. Att luta sig tillbaka kan tolkas som att du inte bryr dig eller är inte mottagbar istället för avslappnad. Öva på att ha flera olika kroppsställningar under din jobbintervjuförberedelse.

7. Gester
Du får gärna vara vara uttrycksfull med händerna, men undvik vilda armgester. Att göra gester visar entusiasm och att du är entusiastisk över jobbtillfället. Håll händerna ur fickorna eftersom du då kan uppfattas som icke-mottaglig. Håll händerna framför dig istället, redo att gestikulera och skaka hand om det behövs. Detta gör att du framstår som tillgänglig, öppen och redo att engagera dig.

8. Nervösa vanor
Störande eller irriterande vanor som att ständigt dra fingrarna genom håret, klia dig,  pilla på naglarna eller penna kommer att fångas upp av rekryteringskonsulten. Var beredd på att vissa rekryteringskonsulter kan be dig sluta göra det – och det vill ju undvika. En del av förberedelsen inför din jobbintervju bör vara att flagga dessa dåliga vanor och se till att få bort dem ur bilden.

I det stora hela
Kom ihåg att rekryteringskonsulten förväntar sig att du ska vara nervös så se till att inte stressa över det och att du måste ge en felfri prestation. Bara genom att vara medveten om detta kan det hjälpa dig att bli mindre orolig för hur du gör ifrån dig och därmed mer avslappnad.

Läs även:
Tips för att skriva ett perfekt personligt brev
Tips för att skriva ett perfekt CV

Så, om du inte redan har gjort det – registrera dig och ditt CV på Rubinos hemsida, sök ditt drömjobb och med ovan tips förbereder du dig för en toppen intervju.  Är det dags för dig att byta upp dig till nästa steg i karriären? Genom jobbcoaching hjälper vi dig att identifiera ditt nästa karriärsteg, kommunicera din unika kompetens och att skapa en marknadsplan fram till drömjobbet.
Kontakta oss på Rubino Rekrytering så kan vi berätta mer.