ett_perfekt_personligt_brev
Artiklar

Tips för att skriva ett perfekt personligt brev

Att skriva ett personligt brev är faktiskt svårare än vad man kan tro. Många personer gör misstaget att skriva det som en direkt upprepning av sitt CV. Vi på Rubino Rekrytering vill därför erbjuda er några tips med riktlinjer för hur ni skriver ett perfekt personligt brev. När man rekryterar letar man inte efter ett CV utan efter en pusselbit som fattas och som ska passa in på företaget.

Vilka är dina styrkor och utvecklingsområden? Första intrycket är allt.

Ditt mål är att få den som rekryterar att titta på ditt personliga brev och bli så fascinerad att de inte bara läser det, men ringer upp dig för en intervju. Rekryteraren kommer i vissa fall skumma igenom hundratalet ansökningar och de flesta kommer att avfärdas efter bara ett par snabba blickar. Hur ser du då till att ditt personliga brev och CV uppmärksammas? Genom att skapa det bästa men också det rätta intrycket.

Var så kortfattad som möjligt genom att skriva ett anpassat personligt brev. Skriv direkt varför du är den idealiska kandidaten för jobbet med just dina prestationer. Begränsa det personliga brevet till endast en sida med de viktigaste punkterna överst på sidan. Detta för att direkt fånga arbetsgivarens uppmärksamhet som ska inse att du har de kvalifikationer som efterfrågas. Berätta en liten historia där du med exempel beskriver dina styrkor och vad du vill uppnå. Beskriv dig själv i det personliga brevet utifrån rollen/tjänsten. Hur skulle du vara i rollen?

Mall
Om du använder dig av en mall, så behöver du fastställa vad arbetsgivaren behöver. Du bör försöka matcha eller uppfylla dessa krav i ditt personliga brev på ett sätt som fångar arbetsgivarens intresse. Kom ihåg att skriva på ett tydligt och moget sätt genom att undvika långa och komplicerade stycken och meningar. Oavsett om du använder en mall eller inte, bör du se till att du uppfyller jobbkraven genom att ta upp de fördelar du kan erbjuda företaget. Du kan lista några av dina viktigaste bidrag på dina tidigare arbetsplatser. Förklara också varför du är den perfekta kandidaten för jobbet. Läs och förstå jobbannonsen för att kunna anpassa ditt personliga brev gentemot arbetsgivarens krav.

Struktur
I början ska du ange orsaken till varför du skriver och vilken tjänst samt vilken arbetsgivare det gäller. Adressera ditt personliga brev till rekryteraren eller chefen med namn. Om du nyligen har doktorerat, eller är t ex en senior ingenjör, ta gärna upp det i första stycket.

I mitten kan du nämna några viktiga punkter från ditt bifogade CV. Använd dock inte det personliga brevet för att skriva om ditt CV, men för att förklara eller utarbeta punkterna i ditt CV. Du ska kunna imponera på arbetsgivaren med ditt personliga brev genom att visa att du har erfarenhet och utbildning som matchar kraven. Du bör också förklara vad du har bidragit till på dina tidigare anställningar. Du bör alltid komma ihåg att ditt personliga brev inte är en omformulering av ditt CV, men är komplettering av det.

Avslutningsvis bör du uttrycka intresse för att bli inbjuden till en intervju. Dessutom ska du ange vilken typ av kompletterande material du har inkluderat, såsom ett skrivprov eller en portfölj. Uttryck gärna tacksamhet till arbetsgivaren eller rekryteraren för att ha läst ditt personliga brev. Håll din ton positiv samt entusiastisk i slutet och skriv inte något negativt, inte ens om din senaste arbetsgivare. Håll ditt språk respektfullt och professionellt. Detta hjälper dig att uppnå målet att nå fram till arbetsgivaren, samtidigt som du ger arbetsgivaren en bild av din personlighet.

Övrigt
Skicka inte samma personliga brev för alla dina jobbansökningar. Det minskar dina chanser att få jobbet då det personliga brevet inte är anpassat. Visa konsistens i format och innehåll för att skapa ett perfekt personligt brev. Undvik felstavning, grammatikfel eller typsnittsfel. Använd fet, kursiv stil och understryk för att betona vissa fakta. Lämna tillräckligt med utrymme mellan punkterna. Variera orden för att sälja in dina färdigheter och kvalifikationer. Ge relevanta exempel för att stödja dina påståenden.

Läs och förstå jobbannonsen och skriv sedan enligt de specifikationer som arbetsgivaren tar upp genom att förklara eller visa dina huvudkvalifikationer som matchar dessa krav. Du bör också visa att du har kunskap om det företag du söker. Gör research om företaget, historia och vision. Ju mer information du har desto mer kan du utforma ditt personliga brev för rollen.

Lycka till!

Läs även:
Tips för att skriva ett perfekt CV
Jobbintervju – 8 tips på hur du lyckas